Keresés ebben a blogban

2016. október 4., kedd

A varázslatos Elba, Korzika, Szardínia... de a Csodák mezejére és még sok más lélegzetelállító helyre is ellátogatok 2. rész

Pisában ferde szemmel szemléled a világot 



Sokaktól hallottam, hogy az olaszoknál nem tudtak egy jót reggelizni. Én bizonyára teljesen másfelé járhattam mint ők, mert még mindig találtam a fogamra valót. Igaz, a töltött káposztát ugyanúgy megeszem reggelire, mint a ropogós croissant. Így nem okoz nekem gondot, rakjanak bármit is elém a napnak ebben a szakában.  

Mivel azonban süteménymániás vagyok, az olasz süteményekre izgulok. De azokra nagyon, és nem csak azért, mert imádom őket, hanem mert félpanziós ellátás lévén, reggeli után legközelebb csak a vacsoránál van biztos ellátmányunk. 


Mai reggelim szénhidrátdús és gyümölcsös




De ki hallott már olyat, hogy egy négycsillagos szállodában műanyag tányérokra pakolja az elemózsiát! Márpedig első szálláshelyünkön ez volt a módi. És nem, nem nekem volt piknik hangulatom, hanem a hotel dolgozói gondolták úgy, hogy praktikusabb lesz bennünket ezekről megetetni. Vagy készletük nincs elegendő, vagy mosogatni nem szeretnek, mert már a vacsoránál is egyesével kaptuk fogásonként az evőeszközöket. Na de kit zavar miről, az a lényeg, mit eszik!:) 


Ki korán kel... hamar eszik! :) 

Zsúfolt programokkal teli társasutakon a reggelit sok esetben rendkívül korán (akár hajnali 5 órakor) kell elfogyasztanod! Nem árt, ha ilyenkor a korai kelés ellenére is próbálsz minél több harapnivalót a bendődbe tömni. Elhozni ugyanis nem illik/szabad a reggelizőből semmit. Igaz, mindig akadnak renitensek, akik ételhordóba, szalvétába több szendvicset is elcsomagolnak. Tudd, hogy ezeket megjegyzik ám az utastársak és ferde szemmel méregetik majd őket. Mivel azonban magyar vagyok, egy almát vagy helyi jellegzetességet (pici gesztenyekrém stb.) a kínálóasztalról én is el szoktam tenni.:) 

Pisában még az üdítős üvegek is ferdén "néznek a világba"


Na de ennél nagyobb csodákat is látott már a világ, ezért lássunk csodát és látogassunk el a Csodák mezejére! És ne csodálkozzunk, ha már odafele is ferdén néznek majd ránk. Kik? Hát az út mellett az ajándéktárgyak szomszédságában kipakolt üdítős üvegek.  Míg ezek direkt nem zárnak be merőlegest a talapzattal, a pisai ferde torony nem szándékosan dőlt meg. 


A harangtorony a "szicíliai szaracénoknak és az isteni szeretetnek köszönhető"

Amikor a 12. században Pisa legyőzte a szicíliai szaracénokat és Itália egyik jelentős köztársasága lett, a városiak egy katedrális, egy keresztelőkápolna és egy harangtorony megépítésével ünnepelték meg a diadalt. A mocsaras területre tervezett torony azonban az instabil talajnak köszönhetően már kezdetben sem volt egyenes. A helyiek szerint csak az isteni szeretetnek köszönhető, hogy állva maradt. Innen a tér neve: Csodák tere.  

A Dóm és a Keresztelő Kápolna



Olaszország legnagyobb keresztelőtemploma, melynek híresen jó az akusztikája

Carrarai márványtömbbel, ja és a PISAI FERDE TORONNYAL:)
Csak hogy el ne dőljön



Megszólaltak a vészharangok

A vészharangokat többször is megkongatták, hiszen a torony építése közben és megépülése után is vészesen megdőlt. Egyszer pont azután, hogy elhelyezték benne hét harangját, a zenei skála mind a hét hangjának külön egyet. Azonban félő volt, hogy ha túl sokáig kongatják a harangokat, ledől a torony. 

Adatok a toronyról     

Stílus: román
Magasság: 58 méter
Emeletek száma: 6 
Alapjának külső átmérője: 15,484 m 
Súlya: 14700 tonna 
Fala vastagsága az alapnál: 4,09 m
Fala vastagsága a tetejénél: 2,48 m
Lépcsőfokok száma: 294 







Hogyan próbálták megakadályozni a dőlését?

1. próbálkozás: 
Először 1839-40-ben próbálták stabilizálni a tornyot, oly módon, hogy elszivattyúzták alóla a talajvizet.  Sajnos az építmény ennek ellenére tovább dőlt. 
2. próbálkozás:
1934-35-ben 3-4 méteres árkot ástak köré, és innen injekcióztak betont alá. 
Azonban ez a próbálkozás is sikertelennek bizonyult. 
3. próbálkozás: 
1959-ben 361 fúrólyukba 93 tonna betont öntöttek. Ezzel sajnos csak azt érték el, hogy a hatalmas tömegű beton ránehezedett a torony alapjaira és lefele húzta az építményt. A torony ennek következtében az eddig tapasztaltaknál is gyorsabban kezdett dőlni. 

Bezárt a "bazár"

Biztonsági okokból 1990-ben be is zárták a látványosságot.  Az olaszok azonban nem adták fel. A kormány nemzetközi szakemberekből álló csoportra bízta a torony megmentését. Ekkorra már nem a kiegyenesítés, hanem a dőlés megakadályozása vált fő céllá. 

Máma már nem dől tovább

További próbálkozások kezdődtek. Földet ástak ki az építmény alól, hogy az egyenletesebb talajon álljon, majd mivel a harangtorony hirtelen csupán napok alatt 1 mm-ert dőlt, 18 acélgyűrűt erősítettek rá, melyeket acélkötelekkel kötöttek ki. A dőlés oldalán kívánták megerősíteni az altalajt, s ugyanennek a tervnek a részeként az ellenkező oldalról kivenni az iszapos rész egy részét. 30 tonna földet hordtak el, s a munkához olyan speciális fúrót használtak, mely nem rázkódtatta meg az alapokat. A munkálatoknak köszönhetően az épület 44 cm-ert egyenesedett, s a torony 2003 szeptembere óta stabilan áll. 




2001 óta a Campanile (harangtorony) ismét nyitva áll a nagyközönség előtt

Szakemberek szerint állítólag még legalább további 300 évig élvezhetjük a pisai torony ferdeségét. De biztos ami biztos, én azért az előzményeket ismerve mindenkit arra biztatnék, hogy minél előbb látogasson el a Csodák mezejére, hogy még időben láthassa a világ leghíresebb ferde tornyát.  




Tudtad? 
Galileo Galilei a legenda fizikai kísérletnek is alávetette a tornyot, s két különböző tömegű ágyúgolyót dobott le onnan, hogy bebizonyítsa, az esési sebesség nem függ a tömegtől. 

Vége a 2. résznek. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése