Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 25., hétfő

A romlottság a gyermekek rossz neveltetéséből származik


Te embernek neveled a gyereked? Vagy csak hagyod, hogy nőjön, mint a gomba?


Ki az, akire a mai fejeddel te jó szívvel emlékszel vissza? A gyengekezű, semmit sem követelő Ica nénire, akinél tudás nélkül is mindenki csak jó jegyeket kapott, és nem izgatta, ha nem készültetek az óráira? Vagy a szigorú és következetes Ildikó nénire, aki a fejetekbe „verte” a biológiát? Igaz, sokszor panaszkodtál rá otthon, hogy már megint dolgozatot írtok és mennyit kell tanulnotok. De ennek köszönhetően még ma is tudod, hogy az erdei pajzsika nem egy fák között bujdosó kistermetű lovag védőpáncélja, hanem erdeink gyakori spórás-hajtásos zöld növénye.


Persze könnyebb és kényelmesebb inkább csak mosolyogni, illetve szeretve lenni, mint a megfelelő képességek kialakításával és a tudás átadásával szigorúságunkról elhíresülni. Mert kit favorizálnak a szülők? Persze, hogy Ica nénit! De tedd a szívedre a kezed! Kinek az óráinak veszed ma hasznát? Akinél csak úgy elvoltál, vagy aki próbált nevelni téged és érted volt mérges, nem ellened.


Nem fog szeretni, ha szigorú vagyok


De ha szigorú vagyok, nem fog szeretni. – mondod. Ja, akkor már nem is kell nevelni? Hadd nőjenek, mint a kis vademberek!
Mert mi lesz, ha rászólok? –  kérded, és már meg is válaszolod: Nem fog szeretni! Így aztán inkább megengedsz neki mindent, a szemtelenséget, a flegmázást, csak ne nehezteljen rád a gyerek. És nem tartod ám be a „nem lesz ez és ez” kezdetű büntetési ígéreted. Így aztán következmények nélkül marad a rosszalkodás. Igen, nehéz betartani a tiltást, hiszen mennyivel könnyebb inkább engedni a nyávogásnak, csak hogy ne kelljen hallgatnod a hisztit, vagy a panaszkodást. Lehet, hogy ez abban a pillanatban megoldás, de hosszabb távon helyrehozhatatlan károkat okoz. Magadnak és a gyermekednek egyaránt.
De a te csemetédre nehogy már rászóljon bárki más, igaz te sem teszed ezt meg. Pedig ha erőt vennél magadon, és nem várnád meg, hogy másoktól kapja az ejnye-bejnyét a szemtelensége és minősíthetetlen viselkedése miatt, nem kellene idegeneknek vagy a pedagógusnak rendre utasítani a lurkókat.


Valóban okostelefonokra és drága játékokra van szüksége a mai gyerekeknek?


Igen, mindenki szeretné megkímélni a gyermekeit a nehézségektől, és biztosítani nekik azt, ami neki nem adatott meg. Így aztán erődön felül vásárolod nekik a drága játékokat, okostelefonokat, tableteket… De vajon valóban erre van szükségük? És hol lesz a határ? A valódi értékek közben elsikkadnak.  Lehet, hogy a gyerek jobban örülne egy közösen töltött családi estének, egy társasjátékozásnak, vagy közös tollasozásnak. A törődés nem az anyagi javak halmozásából áll!


A romlottság a gyermekek rossz neveltetéséből származik


Már Osterwald a Romlottság kútfejeiről írott művében is megmondta: „A’ romlottság kiváltképpen való módon…  a ’gyermekek rossz neveltetésekből származik…”
Mert mindent megcsinálsz helyettük, elnézed a pimaszságuk, következmények nélkül hagysz bármit amit tesznek, csupán szeretetből, vagy félelemből. Rosszabb esetben, tehetetlenségből, kényelemből. Mert ugye, hogy könnyebb inkább a helyére pakolni a gyerek szerteszét hagyott játékait, mint órák hosszat könyörögni neki, hogy pakold már a helyükre kisfiam azokat!


Ne a cselédje, hanem a szülője légy!


Ja, és mi lenne, ha feladatokat is adnál neki? Ne a cselédje, hanem a szülője légy! Mert ha úgy nő fel az emberpalánta, hogy mindig elmosogatsz, kiporszívózol, cipeled az iskolatáskáját helyette, mindez természetes lesz a számára. Kiskirályként fog téged és később másokat is ugráltatni. Egy nagyképű, önző, „nekem minden jár”, „én vagyok a világ közepe” felnőttet „nevelsz” belőle.


Téged emberszámba vesz a gyermeked?

Válaszd inkább a nehezebb utat, hogy később emberszámba vegyen benneteket, és hasznos tagja legyen a társadalomnak! A munkával, erőfeszítésekkel és szorgalommal kikövezett úton kapja meg a neki járó jutalmat. És akkor becsülni fog téged és másokat is! Máskülönben egy csupa önmagát imádó, követelőző, érdemtelenül előnyöket követelő nemzedéket „nevelsz” a jövő számára. Te ilyen világot szánsz magadnak és a gyermekeidnek?  

A kép forrasa: www.lelkititkaink.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése