Keresés ebben a blogban

2019. december 29., vasárnap

Bagolylesen


A nagy bejgli és töltöttkáposzta zabálások után úgy gondoltam, benevezek egy bagolyles programra december 29-én. A találkozási ponthoz úgy érkeztem, mint Mary Poppins. A szellő szárnyán, mert elég volt csak beleállnom a szélbe, és az elrepített a kiindulási helyünkhöz, a Nagy Lajos király térre, ahol a Természettár soron következő programja baglyokat ígért. Kicsit félve érkeztem, mert nem tudtam, hogy a hideg nem tántorítja-e el a jelentkezőket, és lesz-e egyáltalán rajtam kívül bárki is. Volt. Kb. hetven ember várakozott türelmesen az indulásra a Spar előtt. Bár már az induláskor majdnem feladtam, mert az egyik apuka hatalmas prüszkölésekkel tudatta a világgal, hogy ő bizony meg van fázva. Még a teste is belerázkódott a jókora erőlködésbe, s bőven okádta a nyálcseppeket a levegőbe. Semmilyen eszközzel nem takarta el ezeket a kis alattomos cseppeket, úgy engedte őket útjukra.  Bevallom, ez engem majdnem eltántorított, mert ha egyszer éppen abba az irányba támad gusztusa eme nem túl higiénikus partizánakciót végrehajtani, amerre éppen én állok, az tuti, hogy nem úszom meg szárazon. Nekem meg nem túl sok kedvem van ismét elkapni egy cseppfertőzéssel terjedő kórt. Na de kidolgoztam a megfelelő elterelő hadműveletet, és úgy döntöttem, mégsem maradok le erről az ígéretesnek ígérkező bagolylesről, így próbáltam mindig mögötte és távol elhelyezkedni. Így egyensúlyoztam a biztonságos és a veszélyes zónák között. Tudom, hogy nem mindenkit zavar ha elkap egy fertőzést, mondván, majd kiheveri, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy vannak olyanok, akiknek ez akár beláthatatlan következményekkel is járhat. Ráadásul ha már betegen megy közösségbe bárki, legalább a megfelelő módon takarja el a száját, amikor prüszköl! Hiszen felnőtt ember, akinek ezt már tudnia kellene! És ha azt hitted, hogy a népnevelésnek ezzel itt vége, akkor tévedtél! 😊  
Na szóval állunk a Spar előtt, és még mindig érkeznek az emberek. A szervező, Váradi Zoltán meg mindenkit beinvitál a szélvédett részre a várakozás időtartama alatt. Igaz, a csak a Sparba igyekvő vásárlók nem értik, miért kell nekik a Spar előtt várakozni, amikor ők a boltba indultak, na de Zoltánt ez nem tántorítja el, ő pozitívan áll hozzá a mai naphoz, és mindenkiről azt feltételezi, hogy a baglyokat és nem a sajtos pultot jött felderíteni. 😊

Aztán eljön az indulás ideje, és a Mikszáth Kálmán utca egyik társasházának udvarára is bebocsátást kapunk, ahol megpillantunk három-négy erdei fülesbaglyot is, akik nem értik mire fel ez a nagy felhajtás. Lelkesen fényképezzük a fenyőágakon megtelepedő erdei fülesbaglyokat és a köpetüket is, melyekből bőven található a fák alatt. Hiszen mivel egyben nyelik le a pockokat, rovarokat, egereket, gyereksünöket, a felesleges szőr és csontdarabok ilyen formában távoznak belőlük. Azt is megtudjuk, hogy milyen bagoly volt Athene szent madara. Ez nem más, mint a kuvik, mely a latin nevét (Athene noctua) Pallasz Athéné ókori görög istennő tiszteletére kapta, akit a bölcsesség istennőjének gondoltak, és a kuvik egy görögországi alfaja volt az ő szent madara. Így már az is érthető, honnan kapta a bagoly a “bölcs” elnevezését. Kiderül, hogy a valódi baglyok közül a kuvik kötődik legszorosabban az emberi lakóhelyekhez,  és hogy a rossz hírnevét annak köszönheti, hogy ahol megjelent, ott haláleset történt. Ezért halálmadárnak tartották. Természetesen nem a madár hozott balszerencsét, hanem mivel éjszaka a betegnél égették a gyertyát, mivel ápolták azt, a fény vonzotta a rovarokat, amiket a kuvik előszeretettel fogyasztott. Így megjelent ezeken a helyeken. Aztán ha a beteg meghalt, a babonás emberek ezt a madár megjelenésével magyarázták.

 Na de haladjunk tovább a Nagyerdő parkerdei részébe, ahol a Debreceni Egyetem főépülete előtti parkban is érdekességekre hívták fel a figyelmünket. Tudtátok, hogy az a hatalmas sövény, ami körbeveszi a parkot, valójában nem is sövény, hanem gyertyánfák összefüggő sokasága, melyek felső részét legallyazzák, így azok oldalirányba bonsai jelleggel nőnek? És azt, hogy a szökőkút köré telepített tiszafák egyik oldala miért barna? Az a szökőkút klórtartalma vagy/és a napsütés és a vízcseppek közötti kölcsönhatás következtében ég ki. A tiszafa egyébként egy nem túl barátságos fa, ha figyelembe vesszük, hogy annak minden egyes porcikája mérgező. Egyedüli kivételt a magját beborító piros termésház képez, melyet a madarak előszeretettel fogyasztanak a bennük levő maggal együtt. Na de akkor miért is nem halnak meg? Az ok a sokkal rövidebb bélcsatornájukban rejlik,  melyen olyan gyorsan áthalad a mag, hogy nem tud a méreganyag hatást kifejteni.


De bentebb sétálva megtekinthettük a majomagy termésű narancseperfát is, melynek termése úgy néz ki, mint egy majomagy. Innen a termés neve. 😊



És a feketedió fájának termését is közelről szemrevételezhettük, melynek olyan vastag a héja, hogy ember legyen a talpán, aki azt megtöri.













Majd a parkerdő legöregebb fájánál, a matuzsálem tölgynél is tiszteletünket tettük, és fejet hajtottunk a kora (kb. 120 év) előtt. A négy ágából már csak egy áll, és a hőscincér pondróinak ad otthont, melyek 6 évig rágják szegény fát belülről, ezért nem lehet nagyon jó buli cincér porontynak lenni.

















A tó mellett a mindig kenyeret termő terület is bemutatásra került. A vezetőnk szerint ezen a helyen soha nem fogynak el a penészes kenyérdarabok, melyeket feltehetően a kacsák etetésére hord ki ide egy vagy több tudatlan embertársunk. Pedig ma már köztudott, hogy ezek vízzel keveredve megdagadnak a madarak begyében, így szétszakítva azt. - Ha már mindenképpen kedveskedni akarunk a tőkésrécéknek és egyéb vízi madaraknak, akkor borsót és kukoricát hozzunk nekik - ajánlotta a szakember.




Majd miután mi dióval és egyéb magokkal töltöttük fel a kihelyezett madáretetőket, szintén további ismeretekkel gyarapodhattunk. Csak télen szabad etetni az énekesmadarakat, hiszen kutatások kimutatták, hogy amikor egész évben kaptak táplálékot, a fészekalja ilyenkor nem érte meg a felnőttkort. Ráadásul a madarak feladata a kártevőknek az irtása is, ezért hadd legyenek ők is hasznos tagjai a természetnek, és lássák csak el a szerepüket.
Azt is megtudtuk, hogy minden madárnak más technikája van az etetőbe történő bejutásra és a táplálék elfogyasztásának módjában. A verebek csapatostul repülnek be, és ugyanott jól is laknak, míg vannak cinkék, akik éppen csak berepülnek, egy napraforgómagot felkapnak, majd egy közeli faágra repülve azt ott bontják ki és fogyasztják el. A különböző berepülési technikák miatt pedig minden oldalról berepülhető etetőket célszerű készíteni.
Ha ti is kedvet kaptatok egy jó kis madárlesre, etetésre fel! De csak okosan! És legközelebb találkozzunk a Természettár következő programján!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése