Keresés ebben a blogban

2017. május 26., péntek

Nem kell a gyémánt, opált akarok!




Láttatok már guruló opálbányát? Nem? Nos én sem. Pedig létezik. Ráadásul Ali baba kincsesbarlangjába látogathat el az, aki „jegyet vált“ az Opál Express-re! Azaz megtekinti, mivel az teljesen ingyenes. Pereghy Attila, az ötlet kigondolója és megvalósítója ily módon népszerűsíti ezt a csodálatosan sokszínű ásványt, mely elmondása szerint értékesebb a gyémántnál is. Nem, nem forintban vagy euróban kell ezt érteni, hiszen kétség nem férhet hozzá, hogy melyik a drágább kincs.






Kőbe foglalt mesét vesz, aki opált vesz

Amíg azonban véleménye szerint a gyémánt csak egy halott kő, addig az opál egy kőbe foglalt mese. És aki hisz a mesékben és tud álmodni, annak gazdag és boldog az élete. Ráadásul míg gyémántot nem mindenki engedhet meg magának, opált azonban szinte bárki, így „mesés” élete lehet annak, aki ezt a varázslatos ásványt tudhatja a magáénak. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lennének több százezer eurót érő opálok, hiszen Attila az elmúlt 30 év alatt többször találkozott már ilyennel is, ő mégis azt vallja, ennél az ásványnál nem az ár számít. Míg gazdag üzletemberek, bankárok gyémántot, addig az emóciót, a lelkiséget első helyre helyezők opált vesznek.



Ki az opált szereti, rossz ember nem lehet

Míg a gyémánt pótolható, opálból nincs két egyforma. A kristályba zárt színek, fények, az erezet, a minták, a fantáziára bízott alakok, formák abban egyediek és megismételhetetlenek. Benne van a kőben a puhaság, a gyengédség, akármennyire is kemény. Az opállal is úgy vannak az emberek mint a szerelemmel. Sokuknak nehezére esik, hogy azt mondják: szeretlek vagy csak fehéren, feketén látják a világot. Ezért nem mindenki veszi észre az opálban rejlő szédületesen gazdag és színes mesevilágot. Aki azonban opált választ, annak nem okoz gondot a képzeletbeli boszorkány, tündér vagy delfin felismerése a kőben és biztos, hogy fantáziadús, érzelmekben gazdag emberként éli az életét. Attila pedig már csak tudja, hogy mit beszél. Több mint 30 évig bányászta ezt a különleges ásványt az egész világon, de főként a világ jelenlegi legjelentősebb opálforrásaként számon tartott Ausztráliában.



Reggel legyek, este szúnyogok keserítik meg a bányász életét

S bár amilyen szép a végeredmény, annyira nehéz az oda vezető út. Reggel legyek, este szúnyogok gyötrik a semmi közepén, a levegőtlen 25 méter mélyre kiásott hatalmas gödörben a 3-4 kg-os kalapáccsal felszerelt bányászt. Hatásosabb ez, mint a legkeményebb edzés, hiszen aki ilyenre adja a fejét, annak garantáltak duzzadó izmok. De megéri minél mélyebben kutakodni, mert nagyobb a valószínűsége annak, hogy lentebb repedések nélküli köveket találsz majd. És ezek a valóban értékes darabok. Mivel Attila eredeti szakmája szerint optikus, így könnyedén meg is csiszolja az általa bányászott drágaköveket. Elmondása szerint csak a fantázia szab határt azok felhasználási lehetőségeinek. Ékszer éppúgy készül belőle mint késnyél. De voltak olyan darabjai, melyeket puskák díszítésére használtak föl. Dániában, Koppenhágában múzeumban találhatók hasonló módon ékesített puskák.


                                                                                    

Tudtad? 


Az opált ugyanúgy, ahogy a gyémántot, négy fő jellemző alapján minősítik: Nagyság, súly, csiszolás, szín











Aki ellátogat a bányák vidékére, a valódi vad Ausztráliát is megismeri 





Ma már főleg túrákat vezet opálbányákhoz, és többek között Ausztrália vad, ősi arcát mutatja meg az opálbányák kapcsán, a nyüzsgő városokon kívül, ahova más nem vezet turistákat. De akinek nincs pénze egy ilyen utazásra, az se keseredjen el, hiszen talán egyszer az ő városába is begördül az Opál Express és odavarázsolja számára a varázslatos ausztráliai opálbányák világát.






További információk: http://mongoleitour.com/index.php



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése